Social Icons

16 Aralık 2014 Salı

öngerilmeli beton 300x215Ön gerilmeli Beton

Betonarme yapılarda, büyük açıklıkları ekonomik şekilde geçmek için  kesiti dolayısıyla ölü yükü artırmak  yerine, betona  öngerme kuvveti  verilerek, işletme yükleri altındaki betonda çekme gerilmesini yok etmek ya da belli bir seviyeye kadar azaltma düşüncesi ile ortaya çıkmış bir tekniktir.


  • Betonda yük altında çekme gerilmesi oluşmuyorsa tam öngerilme,
  • Bir miktar oluşuyorsa, sınırlı öngerilme şeklinde adlandırılır.
Amaç nedir?
Çekme  gerilmelerini büyük ölçüde azaltarak büyük açıklıkları ekonomik ve güvenli bir şekilde geçebilmek, kiriş yüksekliğini azaltmak.

Nasıl Uygulanır?
2 şekilde uygulanır :
  1. Sonradan germe(Post Tensioning):  Öngerme betonu kalıba yerleştirilir. Beton dökülür ve germe işlemi beton mukavemetini kazanınca yapılır.
  2. Önceden germe (Pre Tensioning):  Öngerme donatıları kabıla yerleştirilir ve gerilir. Beton dökülür ve mukavemetini aldıktan sonra, teller gevşetilir.

Özellikleri nelerdir?
Yüksek dayanımlıdır.
Kullanılan malzemeler ( çimento, çelik, agrega) normal betona göre daha kalitelidir.

Nerelerde kullanılır ?
  • Köprüler
  • Yüksek yapılar
  • Fabrikalar
  • Su altı yapıları
  • Prefabrik yapılar
  • Kuleler
  • Kirişler
  • Kazıklar vb.
Geniş açıklıklı yapılarda ya da kesit ebatlarının düşürülmesi istenen yapılarda kullanılır.
Dezavantajları:
Öngermeli betonun normal betona göre daha gevrek olması.

Prefabrik Öngermeli Kiriş İmalatı-Resimli Notlar


Aynı tip kirişlerden çok sayıda imal edilmesi gerektiğinde etriyeleri hazırlarken yukarıdaki şekildeki gibi işçilik hatalarını en aza indiren bir etriye şablonukullanabiliriz. Bir ekip etriye hazırlarken diğer bir ekip kirişi oluşturabilir.


Aynı şekilde her seferinde etriye aralıklarını ana donatıya işaretleyip etriye montajı yapmaktansa montaj şablonu oluşturabiliriz. nun altına ve üstüne, kirişin her iki yanına olmak üzere toplam 4 köşebent hattı koyabiliriz. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kiriş ortasında ve başında donatı aralığı farklı.


Şantiyeye gelen öngerme halatları kangal halinde geldiğinden kangalı açmak için bir aparata ihtiyacımız var. Resime dikkat ederseniz kangalın aparata girebilmesi için sökülüp takılabilen üstteki iki bağlantı elemanını görebilirsiniz. Kangal ağırlıklarının halat çapına göre değişmekle beraber 2-3 ton arasında geleceğini varsayarsak, bu ağırlığı taşıyabilecek profiller kullanılması gerekir. İmalat sürecindeki hatalara karşı kangal ilk açıldığında ve kangal sonuna ulaşıldığında ilk ve son 10 metrelik parçaları kullanmamalıyız. Kangalın ne kadar temiz olduğuna dikkat edin. Kullanılmayan kangalların üzeri branda ile su almayacak şekilde kapatılmalıdır. Kangal açıldığında pas ile karşılaşılırsa paslı yerler tel fırça ile temizlenmelidir. Eğer paslanma kesit azalması olacak kadar ileri seviyedeyse kangal kullanılmamalıdır. Kangalları stokladığımız yerde kesinlikle kaynak yapılmamalıdır, halata değebilecek kaynak halatın dayanımını azaltabilir.


Şantiyeye gelen her kangalda aşağıdaki gibi bir etiket olması gerekir. Etiket üzerindeki kangal numarası teknik bilgiler için gerekli. Üreticiden gelen imalat notlarına bakarak öngerme hesabında gerekli E - modulus of elasticity ve A - cross sectional area değerlerine ulaşmalıyız. İmalat sürecinden dolayı her kangal birbirinden farklı özelliklere sahip. Kiriş için mümkün olduğu kadar aynı özellikteki halatları kullanmamız gerektiğinden E*A değerine dikkat etmeliyiz. Bu etiket S139-3 nolu kangala ait bilgiler içeriyor, halatımız 15,24 mm yani 0,6 inch, 3186 kg ve 17-03-2008 tarihinde üretilmiş.


Öngerme halatlarını kiriş içerisinden geçirirken halatların birbirlerine karışmamasına dikkat etmeliyiz. Aksi taktirde halatların gerilmesi sırasında halatlar birbirlerine dolanarak kopabilirler. Bu yüzden halat sürülürken bir kişi sürekli olarak halatı takip etmelidir. En alttaki halat sırası tamamlandıktan sonra kiriş boyunca bazı yerlere plastik borular koyarak ikinci sıradaki halatların rahatça sürülmesini sağlayabiliriz. Aşağıda kiriş tabanında sol, orta ve sağ bölmedeki halatları görebilirsiniz.




Sürme işlemi tamamlandıktan sonra halatları keserken halat kesitinin bozulmaması için şekildeki gibi kesilecek noktanın her iki yanına kelepçe konulmalıdır. Bunu yapmazsak ve kesit bozulursa öngermeden önce halat baş ve sonlarına yerleştirilen bağlantı elemanları halatı sağlıklı olarak kavramaz ve öngerme sırasında halat kayabilir.


Halat sürme işlemi tamamlanmış bir kiriş öngerme öncesi aşağıdaki şekilde gözükecektir. Halat boyu kısa olduğu için kirişin bu tarafının öngerme yapılan tarafı olamayacağına dikkat edin. Zaten hidrolik silindirler de bu tarafta gözükmüyor. Öngerme tabancasının halatı kavraması için halatın belirli bir uzunlukta olması gerekiyor.


Kirişin öngerme yapılacak tarafı ise aşağıdaki şekilde gözükecektir. Tabancanın kavraması için halatların ne kadar uzun bırakıldığına dikkat edin. Halat boşluğu alındıktan sonra öngerme sonrası oluşan uzamaları tespit etmek için mavi renkli kirişten belirli bir mesafeye işaretleme yapıyoruz. Burada mavi renkli kirişten 20 cm uzağa çizilmiş beyaz çizgileri görebilirsiniz. Bir halat için öngerme sonrası bu mesafenin 105 cm olduğunu varsayalım. Demekki bu halat öngerme sırasında 85 cm uzadı. Bu uzamaları her halat için ayrı ayrı tespit edip öngerme işleminin başarılı olup olmadığını kontrol etmeliyiz.


Yukarıdaki resimlerde gördüğünüz bağlantı elemanı aslında iki farklı parçadan oluşuyor. Soldaki konik eleman bağımsız 3 parçadan oluşuyor ve bu parçalar bir halka ile birbirine bağlanıyor. Halatı ilk önce sağdaki parçadan geçiriyoruz ve daha sonra konik elemanın ağzı dar kısmını elimizle genişleterek halatı geçirmeliyiz. Öngerme sırasında konik parça halatı kavrayacak ve sağdaki parçanın içine kenetlenerek halatın kaymasını önleyecek.


İki parçanın kenetlenmiş hali aşağıdaki gibi olmalı, yani konik elemana ait 3 parça arasında boşluk kabaca eşit durumda. Her öngerme işlemi öncesi ve sonrası bu iki parça ayrı ayrı güzelce temizlenmelidir. Bu parçalara bulaşacak yağ, kir veya toz kenetlenmeyi engelleyeceğinden öngerme sırasında halat kayabilir. Ayrıca temizlik sırasında bu parçalarda çatlak kontrolü yapılmalı ve zarar gören parçalar yenileriyle değiştirilmelidir.


Öngerme sistemi aşağıdaki gibi hidrolik ünite, tabanca, ve taşıma aparatından oluşuyor. Turuncu renkli parça zero gravity balancer olarak geçer, tabancanın operatör tarafından kullanılırken rahatça dengede kalmasını sağlar. Tabanca ağır olduğundan ve operatörü çok yoracağından bu parçanın faydası büyüktür.


Öngerme sırasında hidrolik silindirlerde yük olmadığına dikkat edin. Yük şu an güvenlik halkalarında. Bu sistemde 5 adet güvenlik halkası kullanılmış. Eğer yük hidrolik silindirde olsaydı, arıza durumunda kaza yaşanabilirdi. Kazaları önlemek için öngerme sırasında operatörden başka kimse bulunmamalı. Güvenlik bandına dikkat edin. Ayrıca operatörün halatların arkasında değil yanında çalıştığına da dikkat edilmeli. Gergin halatlardan birisi bir şekilde kayarsa operatör ciddi şekilde yaralanabilir.


En alt sıradaki halatlar sürüldükten sonra ikinci sıra halatları sürmeye başlamadan önce kirişin her iki tarafına alın kalıbı kapatılmalı. Beton şerbetinin akmaması için bu kalıpların ek yerlerine silikon sıkılmalıdır, gerekirse boşlukların fazla olması durumunda kalıplar tamir edilmelidir.


Kiriş betonu dökerken donatıyı kirletmemek için aşağıdaki gibi beton kovaları kullanabiliriz. Kirlenen donatıyı ileride yerinde döküm imalat yaparken eski olan demir ve yeni olan betonun kaynaşması için güzelce temizlememiz gerekmekte.


Belirli aralıklarla dizilmiş beton kovalarını aşağıda görebilirsiniz.


Beton döküldükten sonra %70 beton dayanımına erişince halatları kesebiliriz. Halatları kesmeden önce sistemi boşa almalıyız. (Aşağıdaki resime bakarsanız halatlar üzerindeki beyaz çizgilerin kirişten uzakta ve aynı hizada olmadığını görebilirsiniz, yani öngerme işlemi tamamlanmış.) Dikkat ederseniz daha önceden gördüğümüz güvenlik halkaları sökülmüş durumda. Yani öngerme yükü çelik kirişlerden betonarme kirişlere geçmiş durumda. Yani tabanı düz olan kirişler artık öngerme yükünü aldı ve kiriş ortasında yukarı doğru deformasyon oldu ve hareket ederek öngerme yapılmayan tarafa doğru gitti. Yani sistemi boşaltmadan önce kiriş kalıpları sökülmelidir.


Sistemi boşalttıktan sonra kiriş yatağındaki kirişler arasında kalan halatları kesmeliyiz. (Prefabrik kiriş imalatları genellikle kiriş yataklarında eldeki imkanlara ve kalıp sayısına göre çok sayıda kiriş aynı anda üretilerek yapılır.) Halatları keserken kirişe zarar vermemek için simetrik kesim yapmalıyız. Yani ilk olarak en soldaki halatı kesersek daha sonra kirişin orta aksından simetriği olan en sağdaki halatı kesmeliyiz. Oksijenle kesim yapacaksak halata zarar vermemek için kirişten 30-40 cm uzaktan kesim yapmalıyız. Daha sonra son tamir işleri yapılırken spiral motoru ile kirişe sıfır kesim yapılabilir.



Sistem boşaltıldıktan sonra yük kirişlere geçtiğinden, kiriş başlarında zayıf kesitlerde aşağıdaki gibi hasarlar oluşabilir. Resimin sol altında yaklaşık 10 cm genişlikte bir parça kopmuş durumda, yapısal tamir harcı ile tamir edilmesi gerekir.


Beton dökümü sırasında kirlenen donatı stok sahasında temizlenmelidir. Görüldüğü gibi mikserden direk döküm yapılıyor, beton kovası kullanılmamış.


Stok sahasında öngerme halatları tamamen kesilmiş, paslanmaması için epoxy boya ile kaplanmış, yapısal tamiratı tamamlanmamış bir kiriş. Halatlara yakın bölgedeki yüzeysel boşluklara dikkat edin, imalat sırasında beton şerbeti akmış.

kaynak:http://www.tekof.com/2012/01/prefabrik-ongermeli-kiris-imalat.html


Devamını oku »

27 Temmuz 2014 Pazar

Kapron, Şilte ve Mantar Şilte

ŞİLTE

     Laminat parkelerin altına yalıtım amacı ile kullanılan " Şilte " laminat parkeye bir miktar esneklik de vererek zeminde olabilecek küçük hataları da berteraf eder.Parkede neme ve darbe türündeki seslere kesin çözüm sağlayan bu ürünler parkenin ömrünü uzattığı gibi zemindeki pürüzleri alır ve yukarıdan aşağı oluşabilecek darbe türündeki sesleri de önler.

Şilte Çeşitleri

  1. Normal Şilte
  2. Folyolu Şilte
  3. Alüminyum Folyolu Şilte
    
 Şaplı zeminlerde folyolu şilte kullanmak iyi sonuçlar verir.Montaj zemininde oluşabilecek nem ve rutubetten laminat parke ürününü korumak amacı ile naylonlu (folyolu) şilte kullanılması tavsiye edilmektedir.
      Ahşap parke (döşeme ) üzerine laminat parke ürünü montajı yapılıyorsa, folyolu şilte kullanılmayabilir. Normal şilte kullanılır.
Alüminyum folyolu şilteler diğer şilte çeşitlerine göre daha uzun zaman dayanabileceği için yüksek koruma sağlar.

Zeminle parke arasına döşenmiş olan Parke altı Şilte,

  • Parkenin her üzerine basılışında zemine değerek aşınmasını engeller, ömrünü uzatır.
  • Mekan içinde ayak sesinin azalmasını sağlar.
  • Aşağı kata zeminde yürürken ses gitmesini engeller.
  • Geçmeli laminat parke döşenmiş zeminlerde ağır yüklere dayanıklı bir alt zemin oluşturur.
  • Zeminden gelen sıcaklığı iletmeyerek ısı tasarrufu sağlar.
  • Zeminden gelecek neme karşı parkeyi korur.



KAPRON

     Kapron için şiltenin levha biçiminde olanı diyebiliriz. Şilteye göre daha sert olan kapronlar levha formundadır. Daha çok parke altı döşemede kullanılan kapron üretimi 3mm ve 5mm olarak yapılmaktadır.
     Kapron parke altı döşeme dışında binalarda iç ve dış duvarların nem, küflenme ve boya kabarmalarını önlemek amacıyla, duvar ve tavan döşemelerinde ise ısı, nem ve ses izolasyonu sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Kapronun özellikleri:


  • KAPRON geri dönüşümlü malzemeden üretildiği için çevre dostudur.
  • Kapalı hücre yapısı sayesinde nem ve su geçirgenliği bulunmamaktadır.
  • Basınca karşı dayanıklı olup kolay deforme olmazlar.
  • Kapron levha çok hafif bir malzeme olduğu için nakliye ve uygulamada kolaylık sağlar.
  • Her tür yüzeye kolayca uygulanabilirler.
  • Her tür yüzey kaplamasını üstün çekme mukavemetleri sayesinde taşıyabilirler.
  • Zehirli madde içermezler. Gıda ambalaj sektöründe kullanılmaktadırlar.
  • Kapron levhasının üzerina baskı yapılabilmektedir.



Ses ve Isı İzolasyonunda Doğal Çözümün Adı : "Mantar Şilte"


     Mantar şilte hammaddesi mantar olan bir yalıtım malzemesidir. Mantar, mantar meşesi ağacının kabuğundan elde edilir. Daha çok şarap tapası yapımında kullanılan kabuklardan artan parçalar öğütülüp granül haline getirildikten sonra mantar şilte ve benzeri ürünlerin yapımında kullanılırlar.  Granüller önce sentetik yapıştırıcıların da yardımı ile silindir bloklar halinde sıkıştırılırlar. Daha sonra bu silindir blokları 2 mm’den 5 mm’ye kadar farklı kalınlıklarda kesilerek mantar şilte haline getirilirler.
     Mantar şilte, benzersiz ses ve ısı yalıtım özelliklerine sahip doğal ve sağlıklı bir üründür. Bu özellikleri sayesinde Avrupa ve Amerika’da çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yurdumuzda da döşeme altında mantar şilte kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır.
     Uygulanması son derece basit olan mantar şilte ürünümüz 1mm -6 mm arası kalınlıkta ve 1 m.eninde olup rulolar halinde satılmaktadır. Özellikle lamine ve laminat, halı altlarında yastıklama, desteklemede, ses ve ısı izolasyonunu başarı ile yapmaktadır.
     Öne Çıkan Özellikleri ;
  • Isı yalıtımı,
  • Darbeli ses ve ortam sesi yalıtımı,
  • Topuk sesi yalıtımı,
  • Böceklere karşı koruma,
  • Yangın güvenliği,
  • Neme ve küfe karşı koruma,
  • Yerden ısıtmaya uygunluk,
  • Çökmelere karşı koruma,
  • Esneme ve gevşemelere karşı koruma,
  • Doğal ürün,
  • Montaj kolaylığı…
Devamını oku »

12 Haziran 2014 Perşembe

Dersler

İnşaat Mühendisliği Ders notları ve Soruları

Çelik Sınav Soruları

Çelik soru 1
Çelik soru 2
Çelik soru 3
Çelik soru 4
Çelik soru 5
Çelik soru 6
Çelik 7
Çelik2 final

Temel sınav soruları
Temel soru 1
Temel soru2
Temel soru3
Temel soru4
Temel soru 5

Betonarme sınav soruları

Betonarme2 soru 1
Betonarme1 sınav soruları
Betonarme2 sorular 2


Hidroloji sınav soruları
Hidroloji soru 1

Hidroolji Ders Notları
Not 1
Not 2
Not 3
Not 4
Not 5
Not 6
Not 7
Not 8
Not 9
Not 10
Not 11
Not 12
Not 13
Not 14
Not 15

Not 16

Betonarme ders notları

Betonarme ders notları
Betonarme abaklar
Deprem yönetmeliği
Basit eğilme etkisindeki betonarme elemanlar
Beton-çelik
Eğilme mukavemetinin belirlenmesi
Betonarme yapının tasarımında temel ilke
Birleşik eğilme etkisindeki elemanlar
Eksenel Kuvvet etkisindeki elemanlar
Kesme Kuvvet etkisindeki elemanlar
beton kitap1
beton kitap2
beton kitap3
beton kitap4
beton kitap 5
beton kitap 6
beton kitap 7

Çelik yapılar ders notları
Profil tabloları
Profil tabloları büyük

Ulaşım ders notları
Ulaşım ders notları
Derts notu 2
Ders notu 3
Ulaşım tanımlar

Zemin Mekaniği Ders notları

Zeminlerin sınıflandırılması
Zeminlerin geçirimliliği ders notu
Kompaksiyon
Zemin incelemesi


Yapı Statiği1 sınav soruları
Yapı statiği sınav sorusu 1
Yapı sttg soru 2
sorular 3

Zemin mekaniği sınav soruları
Sorular 1
Sorular2
Sorular 3

Karayolu Ders notları
Karayolu ders notu
Karayolu slayt

Ulaşım Sınav Soruları
Ulaşım final
Ulaşım sorular 2
Ulaşım sorular 3

Temel dersi notları
Tekil temeller
Yanal zemin basınçları
Sığ temeller

Yapı statiği ders notları
İzostatik sistemler kitap

Hidroloji ders notları
Hidroloji ders notları
Hidroloji slayt

Deprem Mühendisliği esasları
Deprem ders notu

İş Hukuku Sorular
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

11

Su temini Sorular
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22

Yapı İşletmesi Sorular
1
2
3
4
5
6
Devamını oku »

9 Haziran 2014 Pazartesi

Bloğum Hakkında

  Liseden beri küçükte olsa başka blogları inceleyip kendi kişisel bloğumu açmayı düşünüyordum. Üniversitedeyken birileri beni takip ediyor mu, ne kadar takipçim var, ne kadar beğenildim, ne kadar trafiğe sahibim korkusu olmadan sadece kendimden bahsedip, yaptıklarımı, yapacaklarımı, düşüncelerimi ve hayallerimi anlatacağım, fotoğraflarımı paylaşabileceğim,  hafızamı buraya aktarıp dönüp geriye baktığımda olayları, düşünceleri, bilgileri tekrar hatırlayabileceğim, kendimi geliştirmede tetikleyici bir rolü de olan, bunun yanında sayfamı ziyaret edenlerin faydalanabileceği bilgilerin de olduğu bir blog açmaya karar verdim.

   Bloğumu açarken kişisel bir blog  olması nedeniyle bloğumun ismini kendi ismimi verdim. İnşaatçı olmam ve doğayı sevmem sebebiyle ikisinin karışımı olan temamı seçtim.

  Ben sayfama yazı ekledikçe ve sizde okudukça benim nelerden hoşlanıp, nelerin ilgimi çektiğini göreceksiniz. Belki ben bile şaşıracağım bunlara..

  Siteme girip yazdıklarımı okuyan ve yorumlarıyla destek olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum.
   
Devamını oku »
 
 
Blogger Templates